Kwaliteitsborging

Doel van de Wet Kwaliteitsborging

Het doel van deze wet is het verbeteren van de bouwkwaliteit en het verlagen van de faalkosten. Om dat te realiseren is er meer toezicht en controle in de bouw nodig. De bewaking van het bouwproces was voorheen een taak van de gemeente. Vanaf 1 januari 2024 gaat deze taak over naar private kwaliteitsborgers.

Alleen met een verklaring van de kwaliteitsborger mag een eigenaar in zijn huis gaan wonen of een ondernemer aan het werk. Zonder een kwaliteitsborger kunt u geen bouwmelding doen en mag u dus niet gaan bouwen.

Aanvraag omgevingsplanactiviteit

Beoordeling aan welstand, bestemmingsplan etc.

Melding Bouwactiviteit

Melding bij bevoegd gezag: borgingsplan, instrument, kwaliteitsborger.

Melding start bouw

Twee dagen voor de start van de bouw, een melding doen aan bevoegd gezag.

Kwaliteitsborging

De kwaliteitsborger voert zijn borgingsplan uit.

Gereedmelding

Dossier bevoegd gezag en verklaring aanleveren (10 werkdagen voor ingebruikname).

Wat betekent dit voor u?

Als aannemer draagt u nu meer verantwoordelijkheid voor de bouwkwaliteit. U bent voortaan aansprakelijk voor gebreken die pas na de oplevering aan het licht komen. De bewijslast rust op uw schouders, en u moet kunnen aantonen dat deze gebreken niet uw schuld zijn. Dit vereist een opleveringsinspectie. U heeft ook een informatieplicht: u moet de klant vooraf informeren over uw verzekering tegen faillissement en gebreken na oplevering.

Deze uitgebreidere aansprakelijkheid heeft aanzienlijke gevolgen voor uw bedrijfsvoering. Er zijn uitgebreidere stappen die u dient te zetten in het bouwproces en u moet zorgvuldig documenteren in een dossier. Dit dossier overhandigt u bij oplevering aan de opdrachtgever (consumentendossier).

De 5% regeling

Wanneer er na oplevering discussie ontstaat over aansprakelijkheid, biedt de opdrachtgever een vangnet: de 5%-regeling. Voorheen werd het laatste deel van de aanneemsom (dat door de notaris werd bewaard) automatisch drie maanden na oplevering betaald. Vanaf 2024 ontvangt u dit bedrag pas nadat de opdrachtgever heeft bevestigd dat alle gebreken zijn verholpen.

Stappen Kwaliteitsborging

Het aanvragen van een omgevingsvergunning bij de gemeente verandert ook. De gemeente voert nu alleen nog een welstandstoets en een ruimtelijke toets uit. De bouwtechnische beoordeling is nu in handen van een onafhankelijke kwaliteitsborger. De houder van de omgevingsvergunning geeft aan de gemeente door welke kwaliteitsborger hij heeft ingeschakeld en dient een bouwmelding in.

Het nieuwe stelsel van kwaliteitsborging werkt als volgt:

01

Toezicht houden

De kwaliteitsborger ziet toe op de bouw conform het Besluit bouwwerken leefomgeving (BBL) en blijft betrokken van ontwerp tot oplevering. In de praktijk zal blijken dat de kwaliteitsborger intensiever toezicht houdt dan de gemeente voorheen deed.

02

Controleren

De kwaliteitsborger controleert de tekeningen en berekeningen, beoordeelt de risico’s in het bouwplan en stelt beheersmaatregelen op, u toont d.m.v. bewijslasten tijdens het bouwproces aan dat de kwaliteit voldoet.

03

Bezoek

Hij bezoekt (gemiddeld 3x de bouwplaats om toezicht te houden tijdens het bouwproces).

04

Dossier Bevoegd Gezag

Gedurende de bouw bouwt de kwaliteitsborger een ‘dossier bevoegd gezag’ op, waarin hij achteraf kan aantonen dat er geen fouten zijn gemaakt. Dit dossier bevat onder andere documenten en foto’s die de bouwer aanlevert.

05

Constateren

Als de kwaliteitsborger fouten constateert, brengt hij direct de aannemer, opdrachtgever en bij acuut gevaar de gemeente op de hoogte. In het uiterste geval kan de gemeente de bouw stilleggen.

06

Verklaring

Na afronding reikt de kwaliteitsborger een verklaring uit als bewijs dat het bouwwerk voldoet aan alle technische eisen. Twee weken later mag het bouwwerk in gebruik worden genomen.

Neem contact op

Heeft u vragen? Neem gerust contact met ons op!

Adres

H. van Velzenplein 14, 7255BZ Hengelo GLD

info@bbwborging.nl
06 36 05 57 91
KVK: 92016099
Naam
Email
Bericht
Bedankt voor je bericht. We zullen je bericht zo spoedig mogelijk oppakken.
There has been some error while submitting the form. Please verify all form fields again.
Scroll naar boven