Kwaliteitsborging
Doel van de Wet Kwaliteitsborging
Het doel van deze wet is het verbeteren van de bouwkwaliteit en het verlagen van de faalkosten. Om dat te realiseren is er meer toezicht en controle in de bouw nodig. De bewaking van het bouwproces was voorheen een taak van de gemeente. Vanaf 1 januari 2024 gaat deze taak over naar private kwaliteitsborgers.
Alleen met een verklaring van de kwaliteitsborger mag een eigenaar in zijn huis gaan wonen of een ondernemer aan het werk. Zonder een kwaliteitsborger kunt u geen bouwmelding doen en mag u dus niet gaan bouwen.
Aanvraag omgevingsplanactiviteit
Beoordeling aan welstand, bestemmingsplan etc.
Melding Bouwactiviteit
Melding bij bevoegd gezag: borgingsplan, instrument, kwaliteitsborger.
Melding start bouw
Twee dagen voor de start van de bouw, een melding doen aan bevoegd gezag.
Kwaliteitsborging
De kwaliteitsborger voert zijn borgingsplan uit.
Gereedmelding
Dossier bevoegd gezag en verklaring aanleveren (10 werkdagen voor ingebruikname).
Wat betekent dit voor u?
Als aannemer draagt u nu meer verantwoordelijkheid voor de bouwkwaliteit. U bent voortaan aansprakelijk voor gebreken die pas na de oplevering aan het licht komen. De bewijslast rust op uw schouders, en u moet kunnen aantonen dat deze gebreken niet uw schuld zijn. Dit vereist een opleveringsinspectie. U heeft ook een informatieplicht: u moet de klant vooraf informeren over uw verzekering tegen faillissement en gebreken na oplevering.
Deze uitgebreidere aansprakelijkheid heeft aanzienlijke gevolgen voor uw bedrijfsvoering. Er zijn uitgebreidere stappen die u dient te zetten in het bouwproces en u moet zorgvuldig documenteren in een dossier. Dit dossier overhandigt u bij oplevering aan de opdrachtgever (consumentendossier).
De 5% regeling
Wanneer er na oplevering discussie ontstaat over aansprakelijkheid, biedt de opdrachtgever een vangnet: de 5%-regeling. Voorheen werd het laatste deel van de aanneemsom (dat door de notaris werd bewaard) automatisch drie maanden na oplevering betaald. Vanaf 2024 ontvangt u dit bedrag pas nadat de opdrachtgever heeft bevestigd dat alle gebreken zijn verholpen.
Stappen Kwaliteitsborging
Het aanvragen van een omgevingsvergunning bij de gemeente verandert ook. De gemeente voert nu alleen nog een welstandstoets en een ruimtelijke toets uit. De bouwtechnische beoordeling is nu in handen van een onafhankelijke kwaliteitsborger. De houder van de omgevingsvergunning geeft aan de gemeente door welke kwaliteitsborger hij heeft ingeschakeld en dient een bouwmelding in.